Oto 10 najlepszych wskazówek dotyczących aranżacji wnętrza kuchni, które pomogą stworzyć przestrzeń zarówno piękną, jak i funkcjonalną:
- Zastosuj zasadę trójkąta roboczego. Jest to kluczowa, ergonomiczna zasada projektowania kuchni. Chodzi o zachowanie optymalnej odległości i swobodnego dostępu między trzema głównymi punktami aktywności: lodówką (przechowywanie), zlewem (zmywanie/przygotowywanie) i płytą grzewczą (gotowanie).
- Zaplanuj odpowiednie oświetlenie. Oświetlenie kuchenne powinno być warstwowe. Potrzebujesz światła ogólnego (sufitowego), zadaniowego (np. pod szafkami wiszącymi, nad blatem roboczym) oraz, opcjonalnie, dekoracyjnego (np. nad wyspą).
- Mądrze wykorzystaj przestrzeń do przechowywania. Zainwestuj w sprytne rozwiązania: wysuwane systemy narożne (magic corners), szuflady z pełnym wysuwem zamiast tradycyjnych szafek dolnych, organizery do szuflad i relingi na ścianach.
- Wybierz trwałe i łatwe w czyszczeniu materiały. Kuchnia to strefa intensywnego użytkowania. Blaty z konglomeratu, kamienia naturalnego, czy spieku kwarcowego są odporne na zarysowania i wysoką temperaturę. Wybieraj farby i płytki, które łatwo utrzymać w czystości.
- Dopasuj wysokość blatu do użytkownika. Standardowa wysokość blatu to zazwyczaj 85-90 cm, ale dla osób bardzo wysokich lub niskich warto rozważyć jej indywidualne dostosowanie, co znacznie poprawi komfort pracy.
- Postaw na funkcjonalną wyspę kuchenną. Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca, wyspa może pełnić wiele ról: dodatkowy blat roboczy, miejsce do spożywania szybkich posiłków, a nawet przestrzeń do przechowywania sprzętów. Upewnij się, że wokół wyspy jest minimum 90-100 cm wolnej przestrzeni komunikacyjnej.
- Zadbaj o wentylację. Skuteczny okap to podstawa. Zapobiega osiadaniu tłuszczu i zapachów na meblach i tekstyliach w całym domu. Wybierz model o odpowiedniej mocy do kubatury Twojej kuchni.
- Wybierz kolorystykę, która Cię relaksuje. Kuchnia to często serce domu. Modne są jasne, neutralne kolory (biel, szarości, beże), które optycznie powiększają przestrzeń i są ponadczasowe. Akcenty kolorystyczne można wprowadzić za pomocą dodatków i tekstyliów.
- Zaplanuj miejsce na małe AGD. Zamiast zagracać blat ekspresem do kawy, tosterem i blenderem, zaplanuj dla nich dedykowaną szafkę (tzw. „garaż na sprzęty”) lub wydzieloną strefę, do której łatwo schowasz urządzenia po użyciu.
- Pozostaw blat wolny od bałaganu. Minimalizm na blacie ułatwia sprzątanie i sprawia, że kuchnia wygląda na bardziej uporządkowaną i przestronną. Eksponuj tylko najpotrzebniejsze rzeczy lub te, które stanowią element dekoracyjny (np. ładny czajnik, stylowy dozownik na mydło).
“Design to planowanie układu elementów w taki sposób, aby jak najlepiej zrealizować określony cel.”
Charles Eames



